Jako čtenáři Soběstačného domu už dobře víte, jak nejlépe ušetřit za energie i jak nakládat s odpadem.

Teď se můžete stát soběstačnými i při výrobě domácích klobás, uzených ryb, masa, sýrů a dalších dobrot.

Pomůže vám při tom šikovná domácí udírna.

 

5 důvodů, proč si vyrábět vlastní uzeniny

1. Máte přehled o složení

Uzeniny z velkovýroby obsahují minimální podíl čisté svaloviny. Najdete v nich naopak spoustu sádla, vnitřností či loje. Nechybí ani notná dávka soli a přídavných látek. Běžné šunky, salámy i klobásy se většinou neobejdou bez kouřových aromat, škrobů, cukrů, barviv, zahušťovadel, stabilizátorů, glutamátů a různých dochucovadel.

„V udírně pobydou takové produkty jen minimum času. Umělý tekutý kouř ale aroma, natož chuť poctivě uzeného masa nikdy nenahradí,“ říká Kamil Kaiser, výrobce českých udíren z Vysočiny.

Nebezpečná rizika

Pokud konzumujete klasické uzeniny pravidelně, hrozí vám trávicí potíže, vysoký krevní tlak, inzulínová rezistence či migrény. Záleží vám na svém zdraví, ale uzených dobrot se přesto vzdávat nechcete? Pusťte se do přípravy vlastních uzenin a získáte naprostou kontrolu nad jejich složením.

2. Užijete si nezaměnitelnou chuť

Maso, sýry, vejce i další suroviny získají v domácí udírně typickou chuť i vůni. Díky vlastnoruční přípravě můžete korigovat stupeň uzení, a rozhodnout se tak pro lehký nádech kouře, nebo naopak silné vyuzení.

3. Připravíte si uzené maso do zásoby

Uzením maso automaticky zakonzervujete. Prodloužíte tak jeho trvanlivost o několik týdnů či měsíců. Spíž můžete zaplnit uzeným masem, salámy, klobásami nebo třeba oříšky. Stačí jen dodržet správný způsob skladování a ponechat uzeniny v chladu a suchu až do okamžiku jejich konzumace.

4. Potěšíte své hosty

Domácí uzeniny vás mohou proslavit v rodině i mezi přáteli. Kdokoliv vás navštíví, si jistě nenechá ujít vaše vyuzené dobroty. Uzením můžete dokonce nahradit klasické grilování a na party pozvat všechny milovníky dobrého jídla a pití. Uvidíte, že se o vašem vydařeném večírku bude mluvit ještě hodně dlouho.

5. Ušetříte svou peněženku

Myslíte si, že vám pořízení udírny poleze do peněz? Pokud si na uzeninách pochutnáváte pravidelně, může vám domácí uzení naopak peníze ušetřit. Přenosnou plechovou udírnu seženete už od 1 700 Kč a za hodinu jejího provozu dáte kolem 10 Kč.

Co všechno můžete udit

  • Maso všeho druhu
  • Ryby
  • Sýry od eidamu přes korbáčiky až po tvarůžky
  • Vejce slepičí i křepelčí
  • Tofu, tempeh
  • Ořechy
  • Zeleninu
  • Ovoce
  • Sůl, papriku a další koření

Chcete udit ihned? S již hotovou udírnou to bude hračka

Nechce se vám pouštět do stavby zděné udírny? Pořiďte si hotovou udírnu z plechu, kterou smontujete sami během 5 minut. Navíc vám odpadnou starosti se zdlouhavým roztápěním a složitým udržováním teploty.

Plechová udírna je připravená k uzení do pár minut, sama udržuje optimální teplotu uzení a díky nízké hmotnosti je snadné ji kdykoliv kamkoliv přesunout.

Vybírat můžete ze 2 variant. Pokud plánujete udit jen od jara do podzimu, bude vám stačit udírna z pozinkovaného plechu. Jestliže si chcete dopřávat uzení i v průběhu zimy, pak se vám vyplatí sáhnout po nerezové udírně s izolační vrstvou.